ר א ש ו ן  ל צ י ו ן

ע י ר  ע ם  נ ו ס ט ל ג י ה

ראשון לציון עיר עם נוסטלגיה

  • ראשי
  • אודות
  • צרו קשר
  • בתים ישנים
  • אנשים
  • זכרונות מהמושבה
  • מקצועות ותעשייה
  • סיפורי וותיקים+ווידאו
  • ראשי
  • אודות
  • צרו קשר
  • בתים ישנים
  • אנשים
  • זכרונות מהמושבה
  • מקצועות ותעשייה
  • סיפורי וותיקים+ווידאו
כיבוש צריפין – סרפנד במאי 1948

כיבוש צריפין – סרפנד במאי 1948

10/04/2020

ישראל פרקר
הפעם אני מביא לכם את סיפור כיבושו של מחנה צריפין – סרפנד, מספר ימים אחרי תחילת מלחמת השחרור.
זהו סיפור שאני לא היכרתי עד לאחרונה.
תושבי מזרח ראשון סבלו מאוד מיריות הערבים שכבשו את המקום לאחר שהבריטים נטשו את המחנה. אבל הם לא הספיקו להיות במקום זמן רב. בלוחמים היו רובם תושבי ראשון והסביבה.
הימים הם ימיו האחרונים של השלטון הבריטי בארץ, עקב ההכרזה על הקמת המדינה ופלישת המדינות הערביות לשטחי ארץ ישראל.

מחנה צריפין היה הגדול במחנות הצבא הבריטי בארץ. חשיבותו העיקרית הייתה בשליטתו על דרך יפו-ירושלים ומספר צמתים חשובים.
ב-14.5.1948 פינה הצבא הבריטי את מחנה צריפין. מיד לעזיבתו נתפס המחנה על-ידי יחידה ערבית בכוח של פלוגה בערך שהגיעה מרמלה. היו אלה חלק מאנשי חסן סלמה שהגנו על העיר רמלה.
חטיבת גבעתי, שהייתה אז אחראית על מרחב הדרום, הייתה מפוצלת בכמה גזרות וטרוּדה בתפקידים שונים. גדוד 52 (שהיה מורכב מאנשי ראשון-לציון, נס ציונה ורחובות) עסק באבטחת שיירות לירושלים. שאר הגדודים היו עסוּקים בהכנות לקראת הפלישה הצפויה של המצרים. לכן לא יכלה החטיבה להתפנות מיד לתפיסת המחנה.
הערבים שהתבססו במחנה צריפין החלו מיד להטריד את שכוּנותיה המזרחיות של ראשון לציון. ביום היו צולפים מכיוון השער המערבי של המחנה, ובלילה היו מנחיתים אש מבית ערבי נטוּש שניצב בפרדס, על דרך בין כביש מחנה צריפין-ראשון לציון. ‏
אש האויב גרמה למתח בשכונותיה המזרחיות של המושבה, ולבהלה מסוימת, ולבקשות עזרה תכופות מצד פרנסי העיר ממטה החטיבה. נמצא אפילו מי שטען למטה החטיבה: "ראו מה עוללתם לנו? לקחתם את בנינו ואת נְשקנו ושלחתם אותם לגזרת ירושלים, ואת המושבה הפקרתם לחסדי האויב…"
כדי להרים את המורל של תושבי ראשון לציון, החליטה החטיבה לבצע מספר פעולות נגד האויב שהתמקם במחנה צריפין. ביום 16.5.1948הציבה החטיבה צוות מקלע בינוני מהמסייעת החטיבתית ב"וילה ברנשטיין" – במבואותיה המזרחיים של המושבה – ומשם הטרידה את האויב באש. הייתה זו הפעם הראשונה שהופעל נשק כזה בחטיבה נגד האויב שלא יכול היה לעמוד בפניהן והוא נסוג מעמדותיו בשער המחנה .
לאחר שמלאי התחמושת של המק"ב אזל התקפל הצוות וחזר לבסיסו, לתדהמת אנשי ראשון-לציון.
למחרת הוטל על מחלקה מפלוגה גי של גדוד 54, בסיוע צוות המק"ב החטיבתי, להשתלט ולפוצץ את הבית הערבי הנטוש, בן שתי הקומות, אשר בשטח ההפקר שבין מחנה צריפין לראשון ממנו האויב היה מטריד את המושבה. והמשימה בוצעה בשלמוּת.
כאשר גדוד 52, ובו בני ראשון-לציון, הוחזר מגזרת ירושלים ונודע להם על המתרחש בראשון-לציון, כמעט ופרץ מרד בין אנשי פלוגה א', בני ראשון לציון, בפיקודו של שניאור פלג (פבריקנט). אנשי הפלוגה דרשו כי לפני שימשיכו לפעול בגזרות אחרות, יוחזרו לאזור ראשון לציון כדי לכבוש את מחנה צריפין.
מפקד הפלוגה, שהיה איש רחובות, קרא להשקטת הרוחות את מפקד המסייעת יוסקה פיין. יוסקה היה איש ראשון והמבוגר בין אנשי ראשון בגדוד והיחידי מאנשי ראשון, שנוסף להורים היו לו במושבה גם אֶשה וילד.
דרישת הפלוגה נתקבלה על דעת מטה הגדוד ומטה החטיבה כאחד, והוחלט להטיל על אנשי פלוגה אי מגדוד 52, אנשי ראשון-לציון, לכבוש את מחנה צריפין ולסלק את איוּם האויב מעל מושבתם.
התכנית הייתה כדלהלן:
המחנה ייכבש בהתקפה לילית. בלילה שבין ה-18 ל-19 במאי, על ידי שלושה כוחות משנה.
שתי מחלקות רגליות, בפיקודו של המ"פ שניאור, יפרצו למחנה מדרום וישטפו את קטעו הדרומי. יחידת משוריינים, בפיקודו של אריה רייס, תבוא ממערב בציר הכביש המוביל למחנה ראשון לציון, תפרוץ לתוכו מצד זה ותשטוף את קטעו המרכזי. מחלקת רגלים, בפיקודו של הסמ"פ יענקליה נחמיאס תפעל בתחילה כהטעיית נגד קטעו הצפוני מערבי של המחנה, ואחר תפרוץ אף היא לתוכו ותשטוף את קטעו הצפוני, ויחידה מסייעת של מק"בים, בפיקודו של יוסקה פיין, ומרגמות 81 מ"מ בפיקודו של מיכה אפשטיין, תרתק את האויב שבתוך המחנה באש בהתאם לצרכים. מיד לאחר הכיבוש, יתבססו הכוחות במחנה, לסיכול התקפת נגד אפשרית של האויב ויחזיקו במקום עד להחלפתם על ידי גדוד 55.
בו בערב הגיעה הפלוגה לסביבות בית המכבי בראשון לציון, מלווה על-ידי תושבי המושבה. במקום קיבלנו את התדריכים האחרונים וקרוב לחצות זזנו לביצוע המשימה. במבואותיה המזרחיים של המושבה נפרדו מעל אנשי הפלוגה שאר התושבים שהתעקשו ללוותם עד כאן, והכוחות התפצלו בהתאם למשימותיהם.
כנראה מחמת שיבוש שמנע פעולה תקינה של מכשיר הקשר, איבּדה מחלקת ההטעיה את הקשר האלחוטי עם המ'"פ. אף-על-פי כן, לא התבלבלו לוחמיה ופתחו מיד בהגיעם למקום ההיערכוּת, בפעולת ההטעיה בהתאם ללוח הזמנים שנקבע.
אש המחלקה עוררה את האויב לתגובה מידית, והוא פתח לעברה באש מרובים ומקלע שהיה מוצב בסביבות מגדל האימונים הנישא, שבקטעו הצפוני מערבי של המחנה. בשעת מעבר הגדר, נפגע קשה ברגלו איש מחלקת ההטעיה, דוד מזרחי. מחמת דיוּקה של אש האויב ועוצמתה, קשה היה לחבריו לחוש לעזרתו, הסמ"פ שוורץ זחל לעברו לחלצו, ואולם עד הגיעו אליו איבד דוד מזרחי דם רב ומת מפצעיו.
המחלקה הגיעה למגדל האימונים בעברה '"מסלול מכשולים" בריטי שהיה קיים באותו
קטע של המחנה, בבצעה תוך כדי כך – כפי שאנשיה התלוצצו – "אימון גופני בתנאי קרב."
בין היתר, נעזרו גם במִתקני חבלים שהיו כלוּלים ב"מסלול".
הם הורידו מעל התורן את הדגל הערבי וקבעו במקומו דגל עברי.
הגדרות היוו את המכשול עיקרי, שגרם לכך שנדחו מספר פעולות שתוכננו.
המחלקות הגיעו אל הגדר הדרומית בשקט, מבלי שהאויב הבחין בהן, אולם ברגע שניסו לחתכה במספריים, פגע אחד החותכים בחוט של מוקש תאורה והפעילו. אורו הבהיל את הפורצים והם קפצו לאחור. לאחר התארגנות מחודשת נעשה ניסיון פריצה חדש, הפעם בעזרת טורפדו-בונגלור. התפוצצות צינור הפריצה משכה למקום הפריצה את אש מקלע האויב, שהיה מוצב על מגדל המים ממזרח לה, אך תוך זמן קצר, שוּתק המקלע על ידי אש ממקלעי המחלקות הפורצות. לאחר מכן, התקדמו שתי המחלקות לאורך תעלות הניקוז,
העשויות בטון, שעברו במחנה ממערב למזרח, מבלי להיתקל עוד בהתנגדות אויב.
במקביל לפריצת הכוח הרגלי לתוך המחנה מדרום, פרצה אליו ממערב יחידת המשוריינים בחיפוי היחידה המסייעת ובחיפוי עצמי של המקלעים שהיו. תוך כדי ההתקדמות נתקלו באש עזה של האויב שהחזיק בעמדות השער. מבלי לשים לב לאש האויב, הוסיפו והתקדמו עד טווח קצר מהשער שאיפשר להם להטיל בו פצצות פיאט.
משהוטלו אלה על האויב, נשברה התנגדוּתו והוא נס על נפשו. מחסומי השער פוצצו על ידי החבלן ראובן פופקו, בעזרת טורפדו-בונגלור וחומרי נפץ, למחנה נפתחה. באורח חופשי דהרו המשוריינים במהירות לאורך הכביש לעבר מרכז המחנה. בהגיעם למרכז התפצלו לשני כיוונים, חלקם לעבר שער יפו וחלק לעבר שער ירושלים, כדי למהר לחסום את דרכי הגישה האפשריות לאויב ולהבטיח את סריקה המחנה על ידי הפלוגה הרגלית. ובזה תם כיבוש מחנה צריפין על ידי גדוד 52. למחרת הוא הוחלף על ידי פלוגה מגדוד 55.
בכבוד ובתהילת הכיבוש, זכו אנשי מחלקת המסייעת שחזרו הראשונים מהפעולה בשעה חמש לפנות בוקר. תושבי ראשון לציון שצפו בקרב כל הלילה מגגות הבתים, הציפו את הלוחמים בממתקים, שוקולד וסיגריות ובארוחת בוקר, כיד המלך בקפה "סימנסקי".

כתב יוסף פיין בספר "ראשונים בהגנה".

טורפדו בנגלור הוא מתקן לפריצת מעבר בשדה מוקשים ובסבך גדרות תיל. המתקן בנוי מצינור הניתן להארכה ומכיל מטעני נפץ. הוא מיועד לשמש אמצעי לטיהור ופינוי שדות מוקשים, גדרות תיל ומכשולי קרקע נוספים. השימוש בו מאפשר למפעיל לפרוץ מכשול תוך מניעה מחשיפה לאש האויב.
פצצת פיאט: פִּיאַט הוא מטול חי"ר נגד טנקים (ראשי תיבות של Projector, Infantry, Anti Tank). הפיא"ט הוא נשק נגד טנקים (נ"ט) שפותח על ידי הבריטים במלחמת העולם השנייה.
( ויקיפדיה כולל התמונה)

תגובות לרשומה בפייסבוק

Ilana Muskal
מרתק. תודה.

מלכה חגין
אילו זכרונות. הייתי כבת שנתיים, גרנו אז ברחוב בלפור, היום שיבת ציון.
אני זוכרת שאמי ואני התארחנו, לתקופה של כשבוע, אצל חברים, שגרו ברחוב רוטשילד, מעל בית המלאכה לשמיכות של עליזה, היום קניון רוטשילד.
הסיבה הייתה שהיה ירי צלפים על הרחוב שלנו. רק לאחר שסרפנד נפל לידנו שבנו הביתה.
תודה לך על פרק היסטוריה זה.

Hanna Hanna David
מרתק! למרות שהכרנו מקרוב את הנפשות הפועלות כמו יוסקה פיין שהוא דוד של ורד פיי מורג ועוד.
אבי היה בחטיבת גבעתי כמו עוד רבים מבני ראשון לציון … היה מעניין מאד לקרוא את הכתבה.
קרב מורכב על ידי טובי בנינו הגיבורים.

יעל אבל
יעל אבל תאור מרתק. תודה על הסיפור.??

רות פינס
הייתי ילדה בת 11בערך ומכיוון שגרתי בסוף רחוב ביל״ו. היה מסוכן ללכת מבי"הס חביב הביתה.
היו יריות ממזרח ,מסרפנד. אי לכך עברתי לגור בבית דודתי במערב ראשון.
אני זוכרת את היום הבלתי נשכח שבו חזרו גיבורנו הביתה, בינהם היה אחי יצחק ימפולסקי.

ניצה וולפנזון
תודה ישראל על הרחבת הסיפור הידוע – וברצוני להזכיר שאברהם, בעלי, היה בתפקיד של העברת הודעות על ברכות המים ממש בזמן שהאנגלים עזבו את סרפנד ופתחו את השערים לערבים.
הוא הודיע על כך למפקדות בתל אביב וברחובות ולא הבין למה אנחנו לא מקדימים להיכנס למחנה.
כאשר שאל על כך אחר כך ענו לו שהיו בראשון רק 8 רובים.
אני מתייחסת למילה "חבלים" המופיעה בתיאור הקרב. כאשר נודע שהלוחמים השתמשו בחבלים "קול ישראל" הודיע שהכיבוש נעשה מאחר שהחיילים היו כטרזן שהשתמשו בחבלים שהיו קשורים לעצים כדי לעבור את הגדר.
מצרפת את הקטע מעיתון "הצופה" מאותו יום.
(כאשר העליתי את הקטע הזה בפייסבוק הגיב אחד מהלוחמים שראה את הכתוב, שזו שטות גמורה של עיתונאי זריז".

פורסם ב: זכרונות מהמושבה תגיות: סרפנד, צריפין, ראשון לציון
« הקודם
הבא »

ביטול

כתיבת תגובה לבטל

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

התחברות לאתר
התחבר
הרשמה
פרטי יצירת קשר

אי מייל למשלוח חומר
[email protected]

טלפון לשיחות והודעות וואטס-אפ
054-5595747

ישראל פרקר
ראשון לציון עיר עם נוסטלגיה
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס