ישראל פרקר
הבוקר כשהעליתי לוויקימדיה מספר תמונות של חזית המבנה שצילמתי לאחרונה, החלטתי להיכנס קצת לעומק הנושא ולבדוק מי היו האדונים גורדון ולונדון ומה היה פועלם במקום.
נעזרתי באתר מוזיאון ראשון, בוויקיפדיה ובחומר מעירייה, העוסק בבתים המיועדים לשימור.
ולהלן תוצאות מחקרי השזור בתמונות מחזית הבניין.
גורדון רכש שטח אדמה גדול, היה לכורם ופעל רבות לפיתוח המושבה ולטובת הציבור. כחבר בוועד המושבה, דאג לאספקת מים בצינורות לבתי המתיישבים, לסלילת כבישים ולהקמת תלמוד תורה לבני המושבה וגם היה פעיל באגודת הכורמים. במלחמת העולם הראשונה פעל לאגירת מזון ולהצלת המושבה מרעב.
משפחת גורדון התגוררה בקומה השנייה של הבית, יחד עם ששת ילדיהם (לאה, מנחם, יהושע, איילת-הינדה, יוסף ורחל), והקומה התחתונה והחדרים בחצר הושכרו לשומרי המושבה, למורי בית הספר ולאחרים. בין היתר התגוררו במקום אליהו איתן, שומר המושבה ואיש ארגון "השומר" ומרים איתן לבית אורלוב, ישראל (לוליק )פינברג עם אשתו פאני וילדיו שושנה, אבשלום (לימים איש ניל"י) וצלה.
הרישיון לפתיחת המלון ניתן לאהרן לונדון כפיצוי מאת ועד המושבה, שהתקשה לשלם לו את משכורתו כשומר. בני הזוג גרו במלון עם ארבע בנותיהן: אסתר (אמא של עמליה פרנק ליכנשטיין), ברכה, מרים ורחל.
על מה שנמצא בתוך הבניין, אפשר לכתוב הרבה הרבה.
תגובות מהפוסט בפייסבוק
יעל אבל
יופי של שימור. תודה על המידע המרתק. זוכרת את המבנה.
Shulamith Ross
בצילומים לא רואים את המדרגות החיצוניות שהובילו לקומה השנייה.
בת כיתתי הייתה גרה שם לסבתה הייתה בחדר גדול מסעדה ליוצאי אוסטריה
ישראל פרקר
צילום מ-2012 של החזית האחורית של הבניין מבלוג טיול בעיר באתר תפוז. הצלם משה רימר.
ניצה וולפנזון
ישראל, אני ממשיכה בסגנון שלך – בשנים 1956 – 1960 התגוררו בקומה השניה (בצד הצפוני) האדון אברהם וולפנזון ורעיתו הגברת ניצה (הורביץ) וולפנזון, שילמו שכר דירה (ב"דמי מפתח") לאדון אורישביץ שגר בקומה הראשונה……. זהו. נחזור לסגנון רגיל. צילמתי הרבה תמונות של הבית ויש לי אותן (גם אחת שישראל הציג היא שלי) כי זו מזכרת מתקופה מיוחדת עבורנו. הבת הבכורה נולדה ועל ידנו היתה השכנה רוזה נואה. בזמן השיפוץ התגלתה התיקרה שהתחבאה מתחת לסיד בחדר שלנו וקיבלתי תמונה מהמומחה לציורי קיר שי פרקש. גם קיבלתי למזכרת את הברז מהמטבח שלנו ונתתי "מנשל'ה" שיתקינו על יד החלון שלנו. יש הרבה מדי תמונות מלפרסם כאן אחת אחת ומצרפת רק את זו של התקרה (נאמר לי שזו התקרה היפה ביותר שצויירה בארץ בסוף המאה ה 19 ).
עינת קארש דבוש
ניצה וולפנזון כל ילדותך שזורה בהיסטוריה של העיר. אשריך
ניצה וולפנזון
נולדתי בראשון בשנת 1935 ועברנו לחיפה בשנת 1970 ועד היום אנחנו קשורים לראשון בעבותות…
עינת קארש דבוש
יופי של מבנה. היום משמש הבניין המהמם הזה לגלריה העירונית של ראשון , מוצגים שם יופי של דברים. מומלץ מאד להגיע.
ניצה וולפנזון
ניצה וולפנזון לעינת קארש דבוש – אני מצרפת תמונה של חנותו של צוזמר השען שצילמתי לפני זמן רב.. היום זו הכניסה לגלריה העירונית של ראשון. צוזמר עסק בסתר בחלק האחורי של החנות בתיקון כלי נשק של ההגנה. חברים שלנו שהדביקו כרוזים באותם ימים על הקירות באותו רחוב הופתעו כאשר עברו מכוניות של האנגלים ,בדרכם מסרפנד, וברחו לחנות של צוזמר והוא במהירות הסב אותם לשולחן כאילו אוכלים יחד ארוחה.
צוזמר היה ערירי וחשבתי שאין מי שיזכיר את פועלו לכן בזמן השיפוץ הצעתי לתלות במקום שהיתה החנות שלט לזכרו עם ציון תרומתו. משום מה לא נענו לבקשתי.
עינת קארש דבוש
ניצה, אני למדתי בחביב לפני כ 45 שנים ואני זוכרת את הפרונט שהיה סגור.
ניצה וולפנזון
אני סיימתי את הלימודים בחביב לפני 71 שנה והיינו עוברים את הכביש בתום הלימודים, מצמידים את הפנים לזכוכית של חלון הראווה של החנות, ומביטים בצוזמר יושב ועובד עם הזכוכית המגדלת על יד עינו. אף פעם לא שם לב אלינו. כאשר גרנו בבניין ב1956החנות היתה עדיין פתוחה והייתי מסתכלת בפריטים שהיו בחלון הראווה.
יצחק ברקוביץ
מי שהפעיל את בית הקפה מסעדה היתה משפחת נואה סבתם של רותי ואריאלה קפלן.
Shulamith Ross
יצחק ברקוביץ איפה רותי קפלן היום?
יצחק ברקוביץ
שנים לא נפגשנו מה שידוע לי שהיא תושבת ראשון.
ניצה וולפנזון
זוכרת היטב את השכנות הטובה עם משפחת נואה. ראינו את כל מי שעבר אליהם במרפסת הארוכה . ורותי ואריאלה הנכדות היו אז ילדות קטנות נחמדות.
אמא של רותי ואריאלה התגוררה בבית על יד הבית של מלון לונדון. נדמה לי שנפטרה לא זמן.
David Oren
הזיכרונות שלי מהבית הזה:
לא זוכר את השנה, או השנים, אבל כנראה מתישהו בשנות ה-50 התגוררה שם משפחה בקומה השנייה שאם המשפחה התידדה עם אמא שלי, זהבה סופר(אז). מידי פעם בביקוריה שם היתה אימי לוקחת אותי איתה.
זכורה לי אישה גבוהה עם שיער שחור גלי. לא זוכר את שמה או את שם משפחתה, אבל זכור לי בביטחון רב שאו שהיא בעצמה היתה מוונצואלה, או שהיתה לה משפחה בוונצואלה, משום שהיו לה המון מכתבים שקיבלה מוונצואלה וכששמעה ממני שאני אוסף בולים היא נתנה לי כמה עשרות של בולים שונים מוונצואלה, וכך התוודעתי אז לעצם העובדה שקיימת בכלל מדינה בשם הזה….
זכור לי רק שזמן לא רב אחרי זה יצאה להקת בצל-ירוק עם השיר "וונצואלה אין דומה לה" ואני הייתי גאה שידעתי על המדינה הזאת כי היו לי המון בולים יפים ממנה….
האם יש כאן מישהו שיודע, או זוכר, מי הייתה המשפחה ההיא עם הרקע של קשר כלשהו לוונצואלה?
ניצה וולפנזון
לפנינו גרו בדירה בקומה השניה (הדירה הראשונה לאחר המדרגות שעולים) עמוס צלליכין ואשתו.
David Oren
האם זה היה בשנות ה-50? לי זכורה מכל זה הריצפה שהרשימה אותי אז בפיתולים הגיאומטריים הצבעוניים שהיו בה.
ניצה וולפנזון
David Oren אנחנו נכנסנו לדירה ב 1956 ולפנינו גרו עמוס צלליכין ואשתו. אנחנו קנינו שטיח כדי לחסות את הרצפה היפה כי הייתה כבר שחוקה. אבל היה מסדרון עם רצפה יפה והדיירים האלה השאירו על הקיר בד יפה לכיסוי.
David Oren
האם לצלליכין ואשתו היה קשר כלשהו למישהו בוונצואלה??
ניצה וולפנזון
אמו של עמוס היתה שושנה ויגודסקי (צלליכין). אשתו של עמוס היא פנינה בלגוטטניק. שם אמה לאה. לא הכרתי את עמוס ואשתו עד כדי כך. צריך לחפש באלבום המשפחות אולי מסופר משהו. נזכרתי – לפני צלליכין גר בדירה דוור שאיני זוכרת את שמו. פעם אחת ירדתי למטה לתיבת הדואר בדיוק שהיה שם וסיפר לי על כך. אנסה להיזכר.
והנה הדוור שאכן גר לפי הכתוב ב"מלון לונדון" אבל לא מצאתי קשר עד עכשיו לוונצואלה . אולי הדוור נתן לך בולים שהיו לו עקב מקצועו?
כרמלה ירוסלבסקי
האחיות לבית בלגודטניק עומדות מימין. נא להגדיל את התמונה
Atsila Benton
יושבת בשורה הראשונה ליד כרמלה ארנה (אסתר) גרינברג
Orna Galan
האדון אברהם זאב גורדון ואשתו שרה לבית יעקבזון שבנו את הבית ב1891 היו סבא רבא וסבתא רבתא שלי. בנם מנחם גורדון הוא סבי ואשתו רחל גורדון לבית שליט היא סבתי
Orna Galan
משפחת גורדון התגוררה בקומה העליונה ואת החדרים בקומה התחתונה השכירה. באחד החדרים גרו הוריו של רפול.
כתיבת תגובה