רובינו אוהבים לנגוס בשקדים קלויים, בעיקר כשאנחנו מארחים או מתארחים. מתברר שבמושבה ראשון גידלו עצי שקדים ואף קילם שקדים בתחילת המאה ה20.
ב1900 היו בראשון 165 דונם שקדים, ב1918 כ4,000 דונם וב 1935 נותרו רק 30 דונם.
חקלאי המקום היו בטוחים שהשקדים יביאו להם הכנסה גדולה. הם נטעו זנים משובחים וזיבלו את המטעים בזבל איכותי.
את השקדים קילפו נשים וילדים בידיים וקיבלו שני גרוש עבור כל פח שקדים מקולפים.
מכונת קילוף מכנית, שהובאה מקליפורניה, איכזבה, כשלא קילפה את כל השקדים שהוכנסו אליה.
את השקדים הפיצה בארץ, ובעולם חברת "כרמל מזרחי". בתחילה היו המחירים גבוהים והביאו לחקלאים הכנסה טובה, אך לאט לאט הם ירדו, בגלל הצפת העולם בשקדים ממקורות שונים, עד שלא היה כדאי לגדלם.
עצי השקד גם נפגעו ממחלות שונות והושמדו תוך מספר שנים. בשנות ה-40 נעלם ענף השקדים מראשון, ובמקומם ניטעו עצי תפוחי זהב.
התמונות מתוך "אלבום משפחות" ומוזיאון ראשון לציון.
טלי אבישי ארבל:
מזכרונותיה של דבורה, הבת של עווידה: "היתה גברת נחמה עליה השלום, אשה מאד אצילה, באמת אצילה מאד מאד. (האחרות ברקע מאשרות). היא עזרה לכולם, במיוחד לילדות התימניות.
אנחנו כילדות ישבנו בחצר שלה וקלפנו שקדים. היא היתה מסתובבת בינינו והיתה מציעה לנו – אולי אתם רוצים צלחת מרק. היתה אשה מאד חרוצה ומאד חסכונית. אמרו שהיא בשלה את העצמות פעמים. אפילו קליפות אבטיח לא זרקה, היתה עושה מזה חמוצים. מאד הערכנו אותה ואהבנו אותה. אבל ילדות, מה ידענו. היינו מתאספות, מקלפות שקדים, גומרות יום והולכות הביתה בשביל להרויח כמה גרושים."
(את העצמות מהמרק מבשלים שוב במים נקיים, להוציא מהם את שארית תמצית הטעם. גם אני עושה את זה עד היום. את האבטיח היו מקלפים כך שנשאר קצת אדום על הקליפה (כמילימטר), ומחמיצים אותם. טעים להפליא.
עמליה פרנק:
לי זכורים עצי השקד בשטח לפני בית הקברות הישו בין רח יהודה הלוי לצבי פרנק.
ישראל פרקר:
הבוקר סיפרו לי שברחוב וייצמן היה בית בו קילפו שקדים.
בוקי פרוינד:
אכן יש לי אוסף קטן של קבלות על שכר שניתן לקטיף שקדים .
ניצה וולפנזון:
לאצילה ויחיאלה – שימו לב. בתמונה עם העגלה זה סבא שלנו מוביל שקדים ושמואל ואחיותיו יושבים בעגלה. מצאתי את התמונה במקרה באתר הקונגרס האמריקאי וזיהיתי את סבא לפי תמונת המשפחה בכרם שיש לנו והוא לבוש באותם בגדים. תודה לישראל על הסיכום של גידול השקדים והתמונות.
לבוקי פרוינד – יש לך קבלות של היקב בקשר לשקדים. כדאי שתעלה אותן .