ישראל פרקר
בדף הפייסבוק של מוזיאון ראשון לציון הציגה ציפי גוזז מספר שאלות הקשורות לדמויות משנים הראשונות של המושבה. חקרתי והבאתי, בנפרד, חומר מקיף כתשובה לכל שאלה.
שאלה: סבא רבא של איזה חבר כנסת מכהן (20.3.2020), היה ממייסדי ראשון לציון, והנפח הראשון של המושבה?
הנפח הראשון במושבה היה טופורובסקי יצחק ליב היו במשפחה המון צאצאים, בני צאצאים ונינים…
המייסד יצחק ליב טופורובסקי נולד ביקטרינוסלב, רוסיה.
בן 16, בשנת 1876 עזב את בית הוריו בדרכו לארץ דרך קושטא שבתורכיה, שם עבד כשוליה אצל נפח דודי נחושת.
ממייסדי ראשון לציון, צעיר המתיישבים הראשונים על אדמות המושבה. איכר וחרש ברזל.
כנפח של המושבה הצעירה, ביצע את עבודות הנפחות והמסגרות הראשונות. גם ערבים מהסביבה הביאו אליו את כלי עבודתם לתיקון ואת בהמות העבודה – לפרזול.נעשה גם מומחה לריפוי בהמות ולקניית בקר.
כאשר נתקלו חופרי הבאר שבתחתית הגבעה במושבה, בשכבת סלע, התקין עבורם טופורובסקי מפסלת ברזל חזקה על המקדח ששלח הברון, דבר שאיפשר את המשך החפירה.
ביחד עם אחרים (אשר לוין ושמואל אוסטשינסקי) גאל קרקעות. ניגן בחצוצרה בתזמורת המושבה. הקים את הראינוע הראשון בארץ כשכל בני משפחתו מסייעים בהפעלתו.
גולת הכותרת של פעולותיו הייתה מחרשת הברזל שהתקין. הייתה זו לראשונה בארץ מחרשה המותאמת לטיב הקרקע ולצורכי העבודה החקלאית בארץ, עשויה כולה ברזל ומאפשרת לחרוש בעזרת סוס אחד בלבד. גם המצאות נוספות היו לו, ביניהן "משחזה אוטומטית" להשחזת החרמשים. בית המלאכה שלו הפך להיות בית אולפנה לחרשי מתכת צעירים וביתו – מעין "בית עולים" פרטי שבו מצאו הבאים מקלט ראשון ועבודה.
רבים גם הכתירו אותו כבורר בסכסוכיהם ואף מינוהו אפוטרופוס על יורשיהם ועל רכושם.
נמנה עם מייסדי הכורמות בארץ. יצחק לייב טופורובסקי נפטר בראשון לציון והובא לקבורה בבית הקברות הישן.
(מאלבום המשפחות מוזיאון ראשון לציון)
ח"כ בעז טופורובסקי הוא הנין של טופורובסקי יצחק ליב.
בועז טופורובסקי נולד בשנת 1980 בראשון לציון והוא נצר למשפחת מייסדי העיר. בצעירותו למד בבית הספר "חביב", בית
טופורובסקי בעל תואר ראשון במשפטים וכלכלה ותואר שני במשפטים מאוניברסיטת תל אביב.
הוא מתגורר בנס ציונה, נשוי לשלי הרמן ואב להראל ולמיה.
מאתר הכנסת.
ניצה וולפנזון
ישראל. הסתקרנתי ומצאתי עוד מידע על בעז (גם כן מאתר הכנסת):ב מרץ 2011 מונה למשך שנתיים ליושב ראש דירקטוריון של חברת "איסתא ליינס", שהיא חברה ציבורית בבעלות חלקית של התאחדות הסטודנטים.
לקראת הבחירות לכנסת התשע עשרה הודיע על הצטרפות למפלגת יש עתיד, ונבחר מטעמה לכנסת. הוא דורג במקום ה-18 ברשימת המפלגה. כיהן כחבר בוועדת כספים ובוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת וכיו"ר ועדת המשנה לוועדת הכספים בנושא הסדרת הרגולציה לזירות מסחר אלטרנטיביות.
הקים ועמד בראש השדולה למען הסטודנטים וההשכלה הגבוהה. בבחירות לכנסת העשרים הוצב במקום ה-14 ברשימת יש עתיד, ולא נבחר לכנסת.
לאחר הבחירות מונה לתפקיד ראש מטה השטח של יש עתיד, וכמו כן הוא חבר בהנהלת המפלגה. בבחירות לכנסת העשרים ואחת הוצב במקום ה-13 ברשימת יש עתיד, ולאחר האיחוד עם מפלגת חוסן לישראל מוקם במקום ה-30 ברשימת כחול לבן ומונה למנהל מטה השטח של כחול לבן. הרשימה כולה קיבלה 35 מנדטים וטופורובסקי נכנס חזרה לכנסת.
מירה מרים טל-קוהל
וואו איזה יופי של חשיפה. אני לומדת כל יום פרק נוסף וחדש על תולדות העיר.
כתיבת תגובה