כשסקרתי שפע גדול של תמונות רישון מפעם, במסגרת התנדבותי השבועית בארכיון המוזיאון, מצאתי מיקום חדש עבורי, על גבי תמונות רבות – "גן הרצל".
התמונות מראות שטח חקלאי, עם צמחי פירות, ירקות, עצי פרי, פרחים, לול תרנגולות ועוד. היו תמונות של נשים ואנשים עובדים בחקלאות ופגישות על מרפסות.
כהרגלי הסתקרנתי מהו ואיפה היה גן הרצל. מצאתי במסמך :
ראשון-לציון – פסיפס תרבותי / ד"ר דליה גרפי מוזיאון ראשון לציון
"יהודי גרמניה (הייקים): יהודי גרמניה התיישבו בראשון לציון תחילת שנות ה-30. קבוצה מאורגנת של עולים הגיעה למושבה בשנת 1933, כדי להקים קואופרטיב חקלאי בשם 'גן הרצל'.
השכונה המשותפת שביקשו להקים השתרעה לאורך רח' וולפסון. עולים אלה הביאו עימם למושבה את מושג 'איכות החיים', תרבות הפנאי ובתי הקפה. הם הנהיגו את שעת מנוחת הצהריים 'המקודשת' , ואת הסדר המופתי.
תרומתם למושבה התבטאה בתחומים שונים החל מפיתוח שירותי רפואה, חיי תרבות עשירים, מוסיקה וספורט ועד לפיתוחם של ענפי מסחר ותעשייה מצליחים.
בין ענפי התעשייה שפיתחו יהודי גרמניה במושבה: תעשיות בירה ארצישראליות 'נשר', בית חרושת לסכיני גילוח 'אוקבה' ובית חרושת לסבון 'שרף'. תוצרתם שווקה בהצלחה בארץ ובחו"ל. בשל נסיבות כלכליות התפרקו הקואופרטיבים."
אגב, באותה תקופה הגיעו לארץ מגרמניה אבי ומשפחתו, והתיישבו בעמק חפר. גם אני ייקה במקורי…..
תמונות מאלבום המשפחות
אוסף תגובות מהרשומה בפייסבוק
Tamar Potashnikov Finkler
היה מקבץ של ייקים שהתיישבו ברחוב וולפסון, קראנו למקום גן הרצל, אני זוכרת בילדותי את הגנון של עליזה, והייתי מתארחת אצל ד"ר הולצר שהורי היו ידידים טובים שלהם….?
ישראל פרקר
מאלבום המשפחות , מוזאון ראשון לציון
פאול פנחס הולצר נולד בגרמניה. בנעוריו היה מנהיג של תנועת ה"מכבי", שהייתה תנועה ציונית בקמיניץ סקסוניה. בשנת 1932, תרצ"ב דאג להקמת מועדון ספורט בקילברג, צ'כוסלובקיה.
בשנת 1933הותקף על ידי הנאצים והושם בכלא ועם צאתו מהכלא עלה לארץ ישראל והתיישב בראשון לציון.
בגרמניה למד רפואה פנימית והביא אתו ציוד לצילומי רנטגן למרות שלא היה רנטגנולוג.
בראשון לציון בנה את ביתו ב"גן הרצל", (רחוב שהוקם על ידי "ייקים" יוצאי גרמניה).
היה בין מקימי "בית מכבי" בראשון לציון וראה בכך מפעל חיים. דאג להביא מורה להתעמלות והתמסר לפתוח המקום.
ברחוב וולפסון (גן הרצל לשעבר) הוקם גן על שמו "גן הולצר".
Tova Abramovitz
רות בתו של דר הולצר הייתה חברה של אימי היא נפטרה ממחלה ממארת בגיל צעיר והשאירה שני ילדים יעקב ודורית. הייתה נשואה לאבא מדליה שעבד בדואר.
ניצה וולפנזון
ישראל, אתה לומד דבר חדש, אנחנו – בני הדור שלי. למדנו על חיי תושבי "גן הרצל' מפגישות איתם וביקור בבתיהם. במוזאון יש חוברת מיוחדת שתעדה פגישה של צאצאי המתיישבים , עם תמונות וגם תמונה של מרפסת שאתה מזכיר "כפגישות על מרפסות' – ' בני משפחת ד"ר הולצר במרפסת.
דוגמא קטנה – יש לנו חברה טובה מאז ילדותנו בשנות הארבעים שהייתה הילדה הראשונה שנולדה בשכונה. באחד הביקורים בביתה אמא שלה הגישה לנו תות שדה עם קצפת. אני וחברותי לא הכרנו מעדן כזה קודם לכן…. בחצר שלהם גדלו פרחי וורדים כל כך יפים שלא ראינו כאלה במקומות אחרים. מצרפת תמונה של רחוב בגן הרצל שמצולם ממערב למזרח , שמגיע עד רחוב ז'בוטינסקי של היום, ורואים את היקב מעבר למגרש מכבי.
ישראל פרקר
ניצה, אני גר ברישון רק 50 שנה….
ניצה וולפנזון
אני יודעת, לכן ציינתי את ההבדל בינך ובין בני דורי שנולדו בראשון לפחות 30 שנה ויותר לפני שהגעת…..
Atsila Benton
תושבי גן הרצל למדו אתנו בבית ספר חביב והכרנו את רובם.
Tova Abramovitz
כמייצגת את ילדי גן הרצל אזכיר שהתיישבו בשכונה אנשים שעזבו את גרמניה בתחילת שנות ה30 ועלו לארץ סוחרים,רופאים, מהנדסים,חקלאים גננות .היה מגוון של אנשים שהוסיפו נדבך חשוב במושבה. סיפורים רבים יכולה לספר הגננת מרים לוי שתבדל לחיים ארוכים ואנחנו ילדי השכונה.
משפחות לוי. לנדקר. וקסלר הנוך, רוזנר, הולצר מיט, לנדסברג (בעלי חנות אופנת נשים "ניטה",קלדרון , לאופר ועוד רבים זיכרונות נהדרים.
גם באר מים הייתה בשכונה שסיפקה מים לחקלאים ולבעלי החיים כמו רפת גדולה במערב השכונה.
דליה הלם
גם האח הגדול של אבי אהרון (בונדר) בן דור שעסק באינסטלציה גר שם עם אישתו עדה ובניו משה ויעקוב וכולם כבר אינם איתנו.
בחצר שלהם התקיימה החתונה של האחות ברכה( בונדר) עם בחיר ליבה רן אלדמע מגבעתיים
דיתה (יהודית) בירגר הייתה גרה בקצה המערבי של השכונה, אשר עדיין לא הייתה מחוברת לרחוב רמז
Tova Abramovitz
היידליה, אני כמובן זוכרת את עדה ואהרון, מעלה בי זיכרונות טובים.
שוש קשת
ריח השושנים הנהדרות והכי יפות שבעולם שגידלה סבתא של מרים לוי חברתי – בבית הפינתי בגן הרצל…ניצה הזכירה אותן ואני עדיין מריחה אותן…??❤️?
Ariel Guttman
כבן למשפחת ייקים ביקרתי המון בגן הרצל ועדיין היו שם שדות ולולים. נדמה לי שהבית שטובה אברמוביץ מיט גדלה ועוד משפחות היה בעברו רפת,אך לא נותרו סימנים וריחות..זוכר את הבית הענק של דוקטור הולצר שבקומה התחתונה היו מכונות הרנטגן הענקיות ובגינה המקסימה שתינו קפה עם דודה הולצור.
לימים בנותי הלכו לגן של ניצה כהן בבית הולצר.
Ilana Muskal
מפי אמי, מרים ארליך גולדברג, שמעתי כי בהיותה ילדה, ילדי בית ספר "חביב" נטעו את שדרת העצים של רחוב וולפסון בט"ו בשבט.
יעקב בן-צבי
גן -הרצל -ד"ר הולצר אני למדתי עם ביתו בשם מרים , וגם בן השכונה בשם רפאל
מירה מרים טל-קוהל
שמעתי אתמול שאחד מהיהודים המשיחיים בכנסייה ביפו ( באזור מסעדת קרן לשעבר) מחזיק באוסף נפלא של פילמים וסרטים על התקופה הזו גם מראשון לציון.
Carmi Lebenstein
ואני יכולה לספר לכם על זיכרונות וטעמים עליהם גדלתי בוילנה … הגענו ארצה ב 1957. הכל היה זר ומוזר כולל האנשים. לא חיבקו אותנו בחיבוק אוהב אלא נתנו לנו להרגיש שאנחנו זרים. את ה״רוח״ הזאת אני לצערי מרגישה עדיין בפוסטים שעולים לאתר. ואני כבר בת 71 וחיה בראשון 62 שנים
Ariel Guttman
הפתעת אותי כרמי. זוכר אותך משנות השבעים שבנותיי למדו בסטודיו שלך ברחוב דרור ונראית כישראלית האולטימטיבית. אכן אנו "הילידים" לא משערים מה עובר על אלו שנעקרו משורשיהם.
Carmi Lebenstein
המסכות הסתירו את הכאב… הפיצוי שלי הוא בעל נפלא איתו אני נשואה 50 שנים בעוד שבועיים. ילדים ונכדים מקסימים. עדיין כואבת את כאבי הקליטה
עמליה פרנק
מ1962 התגוררנו בגן הרצל שעדיין היו בתי קרקע. כשנשאל אבי היכן רחוב וולפסון ענה אין כזה תגידו את מי אתם מחפשים….וכשנענה אמר זה בגן הרצל תלכו ברח רוטשילד מערבה תגיעו עד בית קוזי. תיפנו שמאלה סמטה שנייה ימינה לא תטעו יש הרבה עצים וירוק…
דליה הלם
אמי עבדה באוקבה ליד המכונות ובתרגום לגרמנית ולעברית לפי הצורך . השנה שהיא סיימה את עבודתה שם היא 1944 ( שנת הולדתי).
בגן הרצל בנו סניף מחודש של קופת חולים כללית בשם גולדרוזן, שם משפחתי ואני קיבלנו טיפול רפואי. אחת המזכירות שאני זוכרת היא אישתו של ראש העיר ניצן. כמו כן היו צוותי אחיות מעולים והאחות קטי לנדקר.
וגם אישתו של משה מהקאנטרי של ההסתדרות.
בהיותי בנם של ליאוני וד״ר רפאל רוזנר שהיו בין מקימי האגודה החקלאית השיתופית גן הרצל, הכרתי את כל אנשי השכונה, בתיהם ומשפחותיהם. אבי וד״ר הולצר רכשו יחדיו בשם שתי קבוצות של ייקים את כל השטח (כ- 40 דונם) מרחוב ז׳בוטינסקי של ימינו וכמעט סוף רח׳ וולפסון של ימינו. אבי ייצג את קבוצת החקלאים שהיתה הגדולה יותר וד״ר הולצר את הקבוצה הקטנה שלא היתה חקלאית. הסיפורים המפורטים נמצאים בזכרוני ובזכרונותי. מוצגים שונים כולל תמונות ומסמכים מקוריים נמצאים בידי. זה שנים שאני שוקד על העברתם למוזיאון לתולדות ראשל״צ והמלאכה עדיין לא תמה.
רוני גדעון רונן (רוזנר),
תל אביב, יוני 2023