מנוח שמלץ מביא פרק שני בזיכרונותיו:
פרק 2
המשך ילדותי -שיכון המזרח
שיכון המזרח בשנות החמישים של המאה ה-20 היה כור היתוך של ממש. ערב רב של אנשים שעלו מכל קצוות תבל והביאו עימם מנהגים, אורחות חיים, ריחות וטעמים שהתחברו יחד למיזוג גלויות אמיתי.
בשיכון הקטן גרו יחד "ווּזְווּזִים" עם עיראקים, תימנים עם רומנים, תורכים עם רוסים וכולם הכירו את כולם.
חלק מהשכנים שלנו היו בעלי עגלות שכונו "בּעלֶגוּלֶה" – שרמן מכר קרח, אבא של דוד שייביץ, שלמד אתי בכיתה, מכר נפט וחגולי, אבא של יעקב יחזקאל, שגם הוא למד איתי בכיתה, היה בעל מאפיה קטנה לפיתות עיראקיות.
חגולי היה מסתובב עם הסוס והעגלה ברחבי השיכון ומוכר את מרכולתו.
מלבד קורצטק החלבן היו עוד שני חלבנים בשיכון: האחד נקרא שוורץ ולשני קראו הוריי בִּיהֶמֶה. לביהמה הייתה פרה בחצר ולא אחת התעוררו מחלוקות ומלחמות על שטחי המחיה וחלוקת החלב.
ראובן שוורץ, ה"קרימינל" הקטן, הכניס לאחוריה של האתון של קורצטק פלפל חריף על מנת שתברח ולא תחזור!
שכנים אחרים שגרו בסמוך לנו היו בְּלוּמֶה הספר, רומני עם מבטא כבד, וינשטיין החייט וגם קופרשטוק, הסנדלר ומשפחת קלמוס שבנה המאומץ, משה רינגלר, היה שחקן מצטיין בהפועל שכון המזרח. היו לנו כמובן גם כמה שכנים תימנים.
משפחת בּוּרִיָה התימנית על דורותיה, גידלו בוטנים בחצר ביתם. אהבתי לאכול את הבוטנים כשרק התחילו להתייבש ומאז יש לי חיבה לבוטנים לא קלויים.
בסמוך להם גר מתווך דירות תימני בעל עין אחת, שכל משרדו נוהל בפנקס ופתקים ובתיווכו מצאו הורי את הבית ברחוב עלייה. הוא היה טיפוס מפחיד ומעולם לא העזתי להביט ישירות בעיניו.
שכן תימני נוסף היה אדם רשע בשם …. שהיו לו שש בנות ובן אחד. כשבתו הבכורה בת שבע לא הייתה נשמעת לו היה קושר אותה בשרשראות ברזל לעץ ומפליא בה את מכותיו בשרשרת נוספת. צרחותיה זעזעו את כל השכונה והמחזה כולו היה מחריד.
היו זוג אנשים מבוגרים, חשוכי ילדים, שהגיעו מרוסיה עם כלבת פינצ'ר חומה, קטנה. איש מהם לא דיבר עברית וכל היום שמענו אותם משוחחים עם כלבתם ברוסית.
והייתה גם השכנה ציפורה שכונתה "ציפקה פייר", שידה בכל ויד כל בה. ציפקה עשתה שמות בכל השיכון, הרביצה וצעקה על כולם ללא אבחנה, והייתה מעורבת כמעט בכל קטטה.
הייתה לנו שכנה סינית, אם לתאומות והיה לנו גם את דוד "הזָ…..", שהיה כנראה פדופיל שנהג להושיב את הילדים על ברכיו ולשחד אותם בממתקים. נוּרִי העיראקי, היה משתכר בכל אירוע וכולם היו מתאספים סביבו ומתפוצצים מצחוק כשהיה מתאר איך דוד "הז…..ן" שוכב עם אשתו והוא נאלץ לישון ברחוב.
התימנים נהגו לערוך את החתונות והשמחות המשפחתיות שלהם ברחובות השיכון. הם פשוט מתחו גרלנדות בין העצים והעמודים, הציבו בחוץ שולחנות וכיסאות וכיבדו את כל תושבי הרחוב במרק רגל תימני שהתבשל בסירים ענקיים. ניחוח המרק התפשט בכל הרחוב והתערבב בריח הפופקורן, שנקרא אז "גלי". אירועים אלו היו עבורנו ימי חג. התגודדנו ליד הסירים וזללנו מכל הבא ליד.
היו בשיכון גם שפע הלוויות, אזכרות וימי "שבעה" בהם הגיעו כל השכנים להשתתף בצער, לנחם אבלים וכמובן, להתכבד במאכלים השונים. אצלנו, הפולנים, לא היה כיבוד עשיר באירועים כאלה. אהבנו במיוחד את האזכרות בבתי השכנים הטורקים, שם נהגו להכין רחת לוקום וממתקים ולחלק לכולם.
מזהה את כולם בפנים. שמות, יוק!
הדסה גריסרו. ארליכמן בלהה .חיים איטח. שרה אביהו. יוסי וייס. מלכה ורון.שמשון…מרחוב הפרח ויקב שטטלר. כל שמות המשפחה מהמקור
בלהה זוכרת. יוסי אח של ישראל וייס שלמד איתי..
manoach Shmaltz
גם לבלהה ארליכמן יש אח באותו גיל שלך. חושבני
למד שנה מעלי
שרה אביהו, זינגר היום, לימדה איתי בחטיבת " אחרון הבילויים". נשואה לארנון. גם הוא מהשיכון יליד 1950. ארנון זינגר איטח צעיר ממני אבל אחותו למדה איתי( אביבה?)
אכן כן עכשיו זיהיתי את בלהה ומשמאלה שרה אביהו..אני ממש נרגשת
.
Sarah Shelefעם שרה כן. אמסור בשמחה
שמחה שזוכרים לטובה את אבי,המורה להתעמלות יהושע וקסלר ז"ל שעבד שנים רבות בביס רמז
בשיכון היה בית ספר רמז, המנהל דוקטורוביץ(דורות), צוות המורים _אפרים שרייבר, אברהם ברנשטיין, שאול, משה שנק, ויטנברג , המורה לנגרות ומורה ההעמלות יהושע וקסלר. , כמעט כולם גברים, החדירו בתלמידים את השאיפה ללמוד, את הרצון לעבוד בבית המלאכה ובגן הירק ועל כולם , את חווית "בית התלמיד".
בית התלמיד היה מעין צהרון, אליו יו רשאים לבוא כל התלמידים ולהינות משיעורי חברה וחידונים, ספורט וכד.אני למדתי ברמז מ1951 עד 1959 ואח"כ בגמנסיה.
קראו לי אז יהודה ניקוליבסקי והיום יהודה יניב
רונית פרקר
סיפור מרתק. כילידת ראשון של שנות ה50 לא ידענו מה מתרחש בשיכון המזרח, אלא רק שיש להיזהר מלהגיע לשם כי זוהי שכונת פשע שבה כולם פרענקים ( במחילה).
לימים, היגעתי עם חברה לבקר את משפחת הרטמן (זהבה וחנוך ז"ל) וחשבתי שהם המשפחה האשכנזית היחידה. אם המשפחה התגאתה בשכונה שנדמתה בעיניה לפריז בשל תאורת הרחוב וגודל השדרה המרכזית.
Sarah Shelef
ישראל פרקר לא יודעת בן כמה הוא , אבל אני זוכרת את החלבן ויימן שבנו אפריים היה שוער הפועל, אבי, חיים אדלר שחלק קרח אבל בראשון באברמוביץ…
הצריף של פיליפ ויינר , קטוע היד…מנוח ואני בהחלט יכולים להפגש ולספר סיפורים….אגב לא זוכרת אותו , אבל בהחלט את המשפחה.
ישראל פרקר
מנוח נולד במרץ 1953. הוא קצת צעיר ממך. הוריו הגיעו לארץ בדומה להורייך שהגיעו מפולין, דרך מחנה עקורים בגרמניה לפחוני שיכון המזרח:
מברית המועצות החלו הוריו לנדוד. הם הגיעו לפולין ומשלא מצאו שם בני משפחה ומכרים, כנראה שהועברו על ידי פעילי הסוכנות היהודית יחד עם פליטים יהודים נוספים, למחנה צבאי בגרמניה ומשם, בדרך-לא-דרך מצאו את דרכם לנמל מרסיי שבצרפת. בשנת 1949 הגיעו על סיפון האנייה "מנרה" לארץ. הוריו נשלחו על ידי פעילי הסוכנות למעברה בבאר יעקב, ולאחר תשעה חדשים עברו להתגורר ברחוב החבצלת 2, פינת רחוב הכלנית מספר 2, בשיכון המזרח שבראשון לציון.
Sarah Shelef
ישראל פרקר מדהים. בינתיים התכתבתי עם manoch, ומצאנו חברים משותפים מהשכונה
Manoach Shmaltz
תודה לך ישראל על פרסום הפוסט
כרמלה ירוסלבסקי
מעניין מאד ויכולת ספור יוצאת דופן.
אלי קקוב
זכרונות נעימים ממש כייף .
לזכור שבת כדורגל במגרש .
את בית הנוער ומכלול הפעילות את ההליכה למרכז העיר ברגל .
anoach Shmaltz ורכיבה על אופניים לחוף הים. או התגנבות על המשאיות המסיעות בשבת לים…(ייגר ויגודה בעלי המשאיות)
Sarah Shelef
ופישר הענק הנהג…
משה אביב
משה אביב עושה חשק לחיות בתקופה הזאת חחח אחלה סיפורים.